Bulvár

Iránban foglyokat bottal vagy szódáspalackkal megerőszakoltak

Csütörtökön egy újabb forrás – a parlamenti vizsgálóbizottság egyik tagja – erősítette meg, hogy Iránban az elnökválasztás után a börtönben megerőszakoltak letartóztatott tüntetőket. A bizottság meg nem nevezett tagja az interneten közölte, hogy „bebizonyosodott számunkra, hogy néhány foglyot bottal vagy szódáspalackkal megerőszakoltak” – írta a képviselő. A kormányzat alaptalannak minősítette az ilyen tartalmú állításokat, amikor Mehdi Karubi volt elnökjelölt a nyilvánosság elé állt velük. Ali Laridzsani parlamenti elnök azonban kijelentette a múlt héten, hogy figyelembe fog venni minden dokumentumot, vagy más bizonyítékot, amit Karubi be tud nyújtani. A mérsékelt reformista ellenzéki politikus azt állítja, hogy négy személy is kész tanúskodni a parlament előtt a börtönben elkövetett szexuális visszaélésekről, ha garantálják a biztonságát.
Egy reformista honlap, a Mosarekat szerint a vizsgálóbizottság több tagját megfenyegették, ezért benyújtották lemondásukat, de Laridzsani kérésére utóbb folytatták a munkát.
A június 12-i elnökválasztás és az utána kitört tüntetések és zavargások az iszlamista Irán három évtizedes történetének legsúlyosabb belső válságát okozták. Több száz embert, köztük vezető ellenzékieket és reformistákat tartóztattak le, és négy tömeges per folyik ellenük.
Az ellenzék pártjára kelő tekintélyes hitszónok, Hoszein Ali Montazeri nagyajatolláh figyelmeztette a hatóságokat, hogy tevékenységükkel maguk alatt vágják a fát. „Remélem, felébrednek, mielőtt még nem késő, és nem szennyezik be tovább az iszlám köztársaság hírnevét… és nem okozzák önmaguk és a rendszer bukását” – írta internetes oldalán.

Szólj hozzá