Tiniszex

Russian Lolita

Russian Lolita 2007

A Lolita-jelenség
A pszichológusok a megmondhatói, mi vonzza a nagyon fiatal lányokat a koros férfiakhoz… A vonzás azonban létezik az ellenkező irányban is, csakhogy a magyarázathoz ott már aligha van szükség a lélekbúvárok tudományos tézisére… Legújabb korunkban az idős férfi fiatal nő szerelmi kapcsolatot Lolita jelenségnek nevezik.
A Lolita nevet Vladimir Nabokov, a két nyelven alkotó, orosz származású amerikai író találta ki hősnőjének, s regénye címének, idestova fél évszázada. A regényt azonban évtizedekig még az amúgy szabad, sőt szabados Egyesült Államokban sem adták ki. Először az egyik párizsi pornókiadó vállalkozott a megjelentetésére 1955-ben (angolul is). A könyvet azonban csak Európában forgalmazhatta, és bizony még sokáig megüthette a bokáját, aki megpróbálta becsempészni az Egyesült Államokba. A vámhatóság e téren mindig résen volt…
Botrány – mindmáig
Nabokovot rengeteg támadás érte a mű miatt, pedig nem könnyű olvasmány, és aki csámcsogós pornografikus részleteket vár, az nagyot csalódik. A könyv főhőse a tizenkét éves Lolita, akibe beleszeret az érett korú író (talán mert minden író önmagát írja le a legszívesebben!). Szerelmük tele van áthallással, klasszikusokra történő utalással, irodalmi célzással, és sok benne a szójáték. Tehát nem pornókönyv, annyi biztos.
Ennek ellenére, érthetetlen módon, még ma is hatalmas az ellenállás a művel szemben! Két éve, 1996-ban Adrian Lyne rendezésében elkészült Amerikában a regény filmváltozata, de máig nem mutatták be! Sokat beszélnek róla, de még senki sem látta. Aztán elterjedt a hír, hogy végül is sor kerülhet a premierre, Európában. De itt sem volt könnyű olyan terjesztőhálózatot találni, amelyik felvállalná. Az év elején már majdnem bemutatták Lengyelországban, már ki is tűzték a premier időpontját és kijelölték a mozit – aztán váratlanul visszakoztak. Állítólag a lengyel katolikus egyház nyomására. Tehát – 1998 kora őszéig – a filmet még sehol sem engedték bemutatni.
Ennek talán az az oka, hogy az utóbbi időben mind gyakrabban olvasni-hallani a kiskorúakat megrontó, pedofil felnőttről. Márpedig ezt a szexuális elferdülést a törvény szigorúan bünteti, a hatóságok tehát attól félnek, hogy a film nyomán még többen kedvet kapnak hozzá.
Lolita minden mennyiségben
A történelem csak a híres emberek viselt dolgait jegyezte fel, de bizony köztük is akadt szép számmal, aki a még éretlen, fiatal lányokhoz vonzódott. Többségük bajba is került nehezen féken tartható vágya miatt.
Lewis Carroll a tízéves Alice-nak írta, az Alice Csodaországban című könyvét Carroll a barátja kislányával töltötte napjait, elvitte Alice-t csónakázni, sétálni, és közben szenvedélyesen fényképezte a kislányt, aki ugyan helyes volt, de tízévesen aligha járt a fejében a szex.
Roman Polanski filmrendező kétszer is kellemetlen helyzetbe került a tini lányok miatt. Egyik felfedezettjével, Nastassja Kinskivel hónapokig együtt élt, mert – mint a számonkéréskor elmondta – állítólag fogalma sem volt róla, hogy a leány mindössze tizennöt éves! Ebből még csak világra szóló botrány lett. Néhány évvel később azonban a rendőrség bilincsbe verte, és büntetőeljárás indult ellene, amikor egyik szerepére készülve fiatal lányokat fotózott, az egyik fejlett kislányról csak túl későn derült ki (Polanski számára), hogy alig tizenhárom éves!
Rendőrség, bilincs, óvadék – és szökés az Államokból, ahol komoly büntetés jár a kiskorú megrontásáért. Ugyanis ez volt a vád Polanski ellen. Máig nem derült ki, volt-e szexuális kapcsolat közte és a fotómodellnek ajánlkozó Samantha Galley között. Az viszont tény, hogy a világhírű rendező azóta sem térhetett vissza az Egyesült Államokba.
Apakomplexus – vagy…
Charlie Chaplinnek is rengeteg baja volt a kislányok miatt. A neves színész már a húszas években gyereklányokhoz vonzódott. Az első, a tizenöt éves Mildred Harris néhány szerelmes éjszaka után azzal az egyszerű bejelentéssel állt elé, hogy „terhes vagyok”, és feleségül vetette magát a népszerű színésszel. A terhesség persze nem volt igaz, annál igazibb volt az a néhány pokoli hónap, amit együtt töltöttek. Ugyanis mielőtt még Chaplin megtudta volna, hogy ifjú hitvese nem is terhes, az anyós fenyegetésének hatására hatalmas összeget fizetett ki kárpótlásként.
A színész ezután sem tanult a dologból, továbbra is a nagyon fiatal lányok vonzották. Így azután hamarosan újabb kiskorú került az ágyába, majd Chaplin a bíróság elé. Ezúttal már majdnem egymillió dollárjába került, hogy szorult helyzetéből megmenekülhessen.
Olykor azért filmen is fel-felbukkan tizenéves csábító. Jodie Foster emlékezetes szerepében tizenkét éves prostituáltat játszott a Taxisofőr című filmben. (Ott látta meg Reagan elnök későbbi merénylője, Jonh Hinckley, és egyből beleszeretett. Évekig üldözte leveleivel, szerelmével, végül rálőtt az elnökre, csakhogy eltökéltségét bebizonyítsa a lánynak. John Hinckley máig börtönben van, Jodie Foster pedig azóta érett nővé serdült.)
A szakemberek szerint sok középkorú (és idős) férfi azért vonzódik inkább az éretlen, tapasztalatlan, szinte még gyermek lányokhoz, mert fél az érett nőktől. Retteg, hogy a tapasztalt asszony esetleg kritikusan értékeli a férfiasságát, amiről viszont egy gyereklánynak még nem sok fogalma van. Mások úgy vélik – és ez nem zárja ki az iménti véleményt -, hogy számos férfi szinte a fetisizmus határáig tiszteli, tisztelné a szüzességet, ezért nem is keres társat a felnőtt nők között. Ez a réteg csak a kislányokban bízik.
A másik oldalon – a kislányok esetében – ott a Freud óta jól ismert apakomplexus. Eszerint a fiatal lány azért vonzódik az idősebb férfiakhoz, mert annak idején nem volt része elegendő apai szeretetben. Ez is túlságosan leegyszerűsített álláspont, hiszen az esetek többségében a szex meglehetősen fontos szerepet játszik mindkét fél életében.
Mindenesetre Loliták mindig voltak, és alighanem lesznek ezután is – mégpedig fölös számban…
Nemere István

Egy hozzászólás

Szólj hozzá