Szexhírek cikkek

Elkurvulnak a fiatalok

Az internet prostituáltjai tizennégy év alatt kezdődnek. Az internethasználat főleg a fiatalok, s csak legkevésbé a szülők és nagyszülők körében dívik – fokozottan igaz ez a különböző közösségi portálokra -, így a felnövekvő generáció tagjai egymásnak olyanokat is megmutatnak, amit másik előtt szégyellenének. Drog, pia, cigi, mell és popsi – tök mindegy hogy az illető elmúlt-e már tizennégy.

Közösségi portálok
A közösségi portálok olyan helyek, ahol bárki szerkeszthet magának külön adatlapot (képekkel és videókkal dúsított, sokszor rendkívül igényes és sajátos stílusú önleírások) és ismerkedhet új emberekkel, iwiw_szexvagy csak megkeresheti rajta az ezer éve nem látott barátokat, osztálytársakat. Vannak olyan honlapok, amelyek teljesen általánosak, és csak erre a barát-bejelölős részre építenek (IWIW, MyVip, Barátikör, külföldiekből pedig a legnagyobb a MySpace). Mások egy külön szubkultúrára álltak rá, és nem csak az abba tartozó embereket gyűjtik, hanem terjesztik is az adott szubkultúra szokásait, programjait és szervezik annak életét (keményebb zenei körből ilyen az LD50, a Rockerek és külföldön a Vampirefreaks).
Az ilyen portálokon is – mint mindenhol máshol a fiatalok körében – hódít az épp aktuális trend. Csakhogy minden helyen (általános és szubkultúrás portálokon egyaránt) egyre jobban dívik az a hosszan tartó hullám, amely a magamutogatás, az extrémitás, az egyre nyíltabb szexualitás, és a káros anyagok menővé válása felé tolja az ideálképet – ugyanúgy ahogy történik ez a való világban. Ezt akár a pornószakma válságához is kapcsolhatjuk, ha az utca egyik megmondójára hallgatunk. „Minek fizessek csajokért? Felmegyek a Privi.hu-ra és annyi ingyenkurvát kapok, amennyit akarok. A képeik szexisebbek és őszintébbek, mint a pornómagazinokban. Ráadásul ezek többségét még nem kúrták szét, mint az örömlányokat. Sőt még fiatal, szűz puncit is könnyen találni.”

Szakértők véleménye
Mátóné Szabó Csilla – aki az ifjúsági szubkultúrák kutatója – szerint ez részben amiatt van, mert a szex a felnőtt élet része, és a kamaszok szeretnének minél hamarabb felnőttek lenni, vagy legalábbis a felnőttek jogaival rendelkezni. Másrészt a tizenévesek felfokozott szexualitást látnak maguk körül. Ezt közvetítik a különböző médiumok (a tévé, a magazinok stb.) így a kamaszok egyre kevésbé érzik a szexualitás intim jellegét. Azt is megjegyzi, hogy már általános iskolások, 11-12 éves kiskamaszok is egyre erotikusabb képeket töltenek fel magukról. Megkérdeztük a gyermekpszichológust, aki feltűnési vágyat, és mások érdeklődésének felkeltését jelölte meg fő indokként. Elmondása szerint társadalmilag is ez a tendencia, mintha a decens formák nem lennének elégségesek. A fiatalok sokszor elveszíthetnek értékmagokat, nem tudják hogyan fognak kitörni, nagy a létbizonytalanság – mondja.
A Seattle Children’s Research Institute kutatása alapján a fiatalok 41 százaléka fontosnak tartotta megemlíteni egy ilyen portálon, hogy használ drogot, iszik vagy dohányzik, közel negyedük közölt valamit a szexuális életéről, irányultságáról (egyre nagyobb divat biszexnek lenni), 14 százalékuk pedig valamilyen erőszakos cselekményre is utalt. A kutatás olyan adatlapok alapján zajlott, amelyek gazdája 18 évesnél idősebbnek mondta magát, de a közzétett képek alapján valószínűleg jó pár évvel fiatalabb ennél.
Bár a tudományos eredmény szép és jó, de a HírExtra megkérdezett az említett fiatalok közül párat, hogy ők mit gondolnak a témáról és saját képeikről. Rouny – elmondása alapján – például azért tesz fel magáról erotikus, csábító képeket, mert van ahhoz alakja, hogy másoknak megmutassa magát. A hölgy szereti a csábítás varázsát, és annak minden velejáróját, így külsejét is bátran mutogatja – persze csak egy bizonyos mértékig. A lány szerint több tucat fiú kezdett vele flörtbe, csak mert látta egyik-másik fényképét. Ő maga tizenhét éves kora óta él az internet eme lehetőségével. „Csak úgy belenéztem a tükörbe és kedvem támadt lefényképezni és kitenni amit láttam, mert tetszett”.
Wensday inkább az önkifejezést, és némi nemű magamutogatást nevezett meg indoknak. Ő tizenöt évesen kezdte feltölteni a képeit, és már akkor sem a visszahúzódó kislány, hanem a dögös bombázó szerepét alakította. Nála is akadt néhány jelentkező, akik a felrakott képek miatt kezdtek el vele flörtölni, bár elmondása szerint inkább a „szemes” képei jöttek be jobban a pasiknak. Ugyanakkor vannak profilok – bár egyre ritkábban – ahol megmutatják, hogy az adott személy nőiességét és szépségét nem csak úgy lehet hangsúlyozni, ha különböző pózokban mindent „kiraknak”. Eme kép is bizonyítja, hogy az alakot és egyéb szemeken vonzó vonalakat csak sejtető, a női rejtélyességet megadó, természetes testhelyzetben készült fénykép sokkal hatásosabbak lehetnek – már csak a férfiúi kíváncsiság miatt is – mint fent említett társaik. Ráadásul a tökéletesség illúzióját sem próbálja fenntartani, hisz a hölgy egyik keze már eleve sérült és smink sem fedi az arcát. Azira, a kép tulajdonosa elmondta, hogy ő nem nagyon fényképezkedik. Ha valahova regisztrál, akkor oda ugyanazokat a képeket tölti fel, mint minden más helyre. Maguk a képek is csak az általános indok miatt kerültek fel – vagyis hogy legyen önmagáról pár kép a profiljában. Az említett kép csupán viccből készült a doki nővérem által – mivel ekkor törtem el a kezem és sérült meg a lábam -, aztán valahogy megmaradt – monda a HírExtrának. „A lányok nagytöbbsége kirakja a meztelenkedős kepeit, mert a sok pozitív visszajelzés fényezi az egóját. Vagyis kirak egy latexruhás, bulizós pucérkodós képet, és megdicsérik, így azt hiszi, hogy menő. De ha valakinek önbizalom növelésre hasonló megoldások kellenek, az már régen rossz.”

Miért rossz?
Sokak szerint a fiatalok nincsenek tisztában a túlságosan erotikus képek közlésének veszélyeivel. Egyesek a pedofiloktól féltenek, mások a képek illegális felhasználásoktól tartanak, megint mások pedig tulajdonosaikat ért negatív erkölcsi hatástól – amennyiben azokat közeli ismerősök, tanárok és leendő főnökök is megpillantják. Megkérdeztük erről az érintetteket is. Rouny szerint amíg a kép nem akt-kategória, addig nem lehet belőle baj, míg Wensday állítása alapján a dolognak egyáltalán semmi veszélye nincs, Azira pedig inkább az alany lelki degenerálódásától tart.
Arra kérdésre, hogy szerintük hány éves kortól lehet ilyen típusú képeket kirakni, elég eltérő válaszok születtek. Rouny szerint 17-18 az a kor, amikor már van elég esze az embernek, hogy felfogja milyen képet hova tesz ki és mérlegelni tudja, hogy kik láthatják azt. Wensday elmondása alapján nem az életkor a lényeg, hanem a kinézet: „aki kirakja magát erotikus pózban, annak legyen hozzá megfelelő kinézete, mert különben csak leégeti magát.” Azira azt mondja, hogy nincs konkrét korhatár, mert ha valakiről a barátai készítenek egy fürdőrucis képet, azt már ideje korában lévő hölgy is nyugodtan kirakhatja. „Az a csel, hogy ki miért készíti, és mi célból rakja fel”.
Senki nem tudja megítélni, hogy ez milyen ütemben és meddig fog tartani, de könnyen lehet, hogy tíz év múlva már playboy-nyusziként pózoló kisiskolások fogják beteríteni a közösségi portálok oldalait.

Szólj hozzá