Interjú a Barátikör.com magyar fejlesztőjével

620.000 felhasználója ellenére hazánkban még kevésbé ismert a Barátikör.com, viszont annál ígéretesebb. A készítők szerint ez nem egy újabb iWiW-klón – a “bejelölgetések” helyett a szolgáltatásokra és a valódi baráti kapcsolatokra helyezik a hangsúlyt. A magyar fejlesztővel beszélgettünk.
jox.hu: Nos, kezdjük azzal, hogy eddig ugye iWiW folyt a csapból is, pedig ha jól tudom, a Barátikör.com-on már tavaly nyáron félmillió felhasználó volt jelen. Mi az oka, hogy csak az utóbbi időben kerültetek a középpontba?
Keller József (Barátikör.com): Az első magyar verzió csak februárban készült el, tehát az oldal régi-új. Mi adta az ötletet, hogy magyarosítsátok? A külföldi változat népszerűsége, vagy inkább az iWiW hazai sikere? A magyarosítás gondolata 2005 nyarán merült fel, amikor úgy éreztük, hogy a növekedés gátja, hogy nem nemzetközi az oldal. Ezért megcsináltuk 27 nyelven. A magyar kitűntetett szerepet kapott, hiszen ez az én anyanyelvem és a szolgáltatások kifejlesztésében aktív szerepem volt.

Az iWiW-et akkor még WiW-nek hívták, és képet sem lehetett rá feltölteni. Nálunk már akkor albumokba rendezhető képgalériák voltak, és sok olyan kényelmi funkció, ami mai napig egyedülállóvá tesz minket. Az AJAX-os megoldások valóban kényelmesek, hiszen nem kell minden műveletért újratölteni az oldalt. Ez a kulcsa, hogy a Barátikör még mindig nem roskadozik, szemben az iWiW-vel vagy a MyVIP-pel?

Amikor 2004-ben elindult az oldal, nem gondoltuk, hogy hamarosan százezer felhasználó fog naponta bejelentkezni. Hétfő reggelente összeomlott a rendszer, próbáltunk lépést tartani a felhasználók számának növekedésével. Az eredeti kódot néhány hónap múlva módosítani kellett, és azóta már négyszer írtuk újra az oldalt. Mostanra elértük azt a szintet, hogy gyakorlatilag végtelenül skálázható. Ma 620.000 felhasználónk van, és észre sem vennénk ha háromszor ennyien lennének.

Ez mindenképpen ígéretes. 620.000 felhasználó? Akkor ezek szerint mind a 27 nyelvterületről képviseltetik magukat tagok. Nem csak önálló nyelvek, hanem egyes dialektusokra is lefordítottuk az oldalt. Van például latgaliai verzió, amely egy kelet-lettországi dialektus, hamarosan elkészül egy kis finnugor közösség által beszélt, mára szinte kihalt lív nyelvi verzió, és tervezzük a svájcinémet és retromán verzió elkészítését is. A magyarok száma viszonylag alacsony 15.000-20.000 között lehet. Nem tudjuk pontosan, mert sokan angolul regisztráltak először, de ma már magyarul használják az oldalt. Sok a külföldi magyar is és ez megkavarja a statisztikáinkat egy kicsit. A Magyarországról, magyar nyelven belépők száma viszont kétjegyű százalékkal növekszik naponta. A leggyorsabban Európában.

A nyelvek terén tehát már adott a sokszínűség. Mi a helyzet a szolgáltatásokkal? Azon kívül, hogy barátok számon tartják egymást, blogolnak, megosztják fotóikat, vannak-e további terveitek? Az iWiW-re sokan rosszallóan néznek, mondván mi értelme ismerősöket bejelölgetni. A Barátikör.com miben lesz más?

Mi nem bejelölésnek hívjuk, hanem meghívónak. “Meghívod a barátod a baráti körödbe”. Ha regisztrálva volt már, akkor egyből a barátod lesz, ha még nem, akkor bekerül a rendszerbe. Az ismerős jelölés helyett tehát egy üzenetet küldesz, amelyben leírhatod, hogy honnan is ismeritek egymást. Így elkerülhető, hogy mindenki összevissza jelölgessen mindenkit.

A fényképeket albumokba lehet rendezni és a barátaid megjegyzéseket fűzhetnek hozzá, pl. “mekkora buli lehetett”, vagy “gratulálok a kisfiadhoz”. Ez a fajta komment kezelés az egész rendszert áthatja. A néhány hét múlva elindítandó szolgáltatások egy része meglepetés, azokról nem beszélhetek. Amit még májusban el fogunk indítani az a mozi szekció, ahol filmekre lehet szavazni, az utazási élmények megosztását támogató funkció. A jelenlegi funkciók is bővítve lesznek, pl. azok akik csoportokat hoztak létre, pl. iskolatársak, baráti társaságok újabb közösségi funkciókat érhetnek el.

Annyit a tervezett szolgáltatásokról, hogy az egyes emberekre fog fókuszálni és a szavazat gomb használata gyakori lesz benne. Amit tényleg érdemes elmondani: több olyan funkció van, amely különlegessé teszi az oldalt.

Az egyik ilyen a statisztika. Mindenki kíváncsi rá, hogy hányan nézték meg a profilját. A baratikor.com-on ez követhető, pontosan látod, hogy ki mikor nézte meg a profilodat. Ehhez kapcsolódik a toplista szolgáltatás, amellyel követhető, hogy ki a legnépszerűbb a barátaid között és a tágabb (második szintű) ismeretségi körödben. Egy másik klassz szolgáltatás, hogy látszik, hogy éppen ki van bejelentkezve. Ez azért is jó, mert vagy chat-re hívod azt, akivel beszélgetni szeretnél, vagy olyan szellemben levelezel, hogy tudod, hogy egyből választ kapsz.

Ha jól értem, akkor nem a grandiózus számadatokkal (mármint ami a tagok számát illeti), hanem a funkciókkal szeretnétek egyedülállóvá válni. Ehhez nyilván partnerekre is szükség van, akik az adott szolgáltatáshoz megfelelő hátteret tudnak biztosítani (pl. naprakész mozifilm adatbázis). Kik támogatják a Barátikör.com-ot, illetve miből fedeződnek a kiadásaitok?

A nagy felhasználószám önmagában semmit nem ér. Sokan azért regisztrálnak egy szolgáltatásra, mert kíváncsiak, de soha többé nem térnek vissza oda. Nálunk nagyon magas az aktív felhasználók száma, el lehet mondani, hogy szinte mindenki aktív, aki egyszer regisztrált.

Nyugat-európában vannak olyan szolgáltatók, akik néhány hét alatt többmilliós felhasználótábort építettek ki, majd megszűntek, mert nem tudtak érdekeset mutatni a felhasználóknak. A kulcs a szolgáltatások sokszínűsége. Ha nem tudsz valami újjal előállni nap, mint nap, akkor elfordulnak tőled a felhasználók.

Egy megjegyzés! A www.S1EX.com oldalon színvonalas adult tartalom található.