Közösségi web

iWiW, Facebook: vége a szabad képfeltöltésnek?

Az európai adatvédelmi csoportok a korábbinál szigorúbb működési irányelveket szeretnének érvényesíteni a Facebook, vagy a MySpace-hez hasonló közösségi oldalak adatkezelése során – adta hírül az EUvonal.hu uniós híroldal. Az Európai Bizottság felkérésére vizsgálódó „29-es Adatvédelmi Munkacsoport” által javasoltak legtöbbje aligha okoz meglepetést azoknak, akik figyelemmel kísérik az online közösségi oldalak jelenségének villámgyors terjedését.
Az új szabályozás egyebek mellett kötelezővé tennék a közösségi oldalak számára, hogy alapesetben, a regisztrációt követően minden felhasználó profiljában az adatvédelmi szempontból legszigorúbb beállítások legyenek aktívak. Emellett módot kellene biztosítaniuk az internetezőknek arra is, hogy korlátozni tudják, hogy harmadik fél mely adataikhoz férhet hozzá, továbbá limitálniuk kellene az olyan érzékeny információk marketingcélú felhasználását is, mint amilyen a faj, a vallás vagy a politikai nézetek.
Ezeken kívül a munkacsoport előírást javasol arra is, hogy bizonyos, hosszú ideig inaktív felhasználói fiókokat a szájtok kezelői automatikusan töröljenek, és az ezekben tárolt személyes információt semmisítsék meg. A munkacsoport véleménye szerint a Facebook, a Myspace és az ehhez hasonló közösségi oldalak üzemeltetői mellett, azok felhasználóinak is meg kéne felelniük az európai adatvédelmi követelményeknek.
A javasolt irányelvek szerint a felhasználók csak abban az esetben tölthetnének fel információt, illetve képeket másokról, ha ehhez megkapták az érintettek előzetes beleegyezését. Ez utóbbi óhaj minden bizonnyal a mindennapi felhasználó „közösségi” életét is nagyban befolyásolni fogja a jövőben.

Szólj hozzá