Szex,  Szex Dr

Időskori szex, nem csak a 20 éveseké…

milf-noÉveid gyarapodásával a szerelemhez és a szexhez való viszonyod is változik. Míg tinédzser korban az első élmények megszerzése a cél, a húszas években a párkeresés és a tapasztalat szerzés. A harmadik X pedig a nők életében vízválasztó? Sokan ijedten vizsgálják tükörképüket szarkalábak után kutatva. A gyermektelenek megrémülnek, hogy nem halogathatják tovább a terhességet. Arra viszont nem gondolnak, hogy a következő néhány évben az eddiginél jobb lehet a szexuális életük .
A szociológiai felmérések tanúsága szerint a 18?29 éves nők panaszkodnak leginkább fájdalmas közösülésre. A nemi úton terjedő betegségek is ezt a korosztályt fenyegetik. A nők számára fontos a kötődés és a kölcsönös bizalom, ezért többségük csak tartós kapcsolatban tud felszabadultan viselkedni az ágyban. Szexuális felvirágzásuk is csak jó néhány évnyi együttélés után kezdődik meg.
A harmincon túli nők többsége tapasztalatai révén már tisztában van vele, mit és hogyan szeret. Sokkal elnézőbbek a hibáik iránt, mint fiatalabb korukban. Idősödve kevesebbet foglalkoznak azzal, hogy takargassák a testüket. Nem éreznek bizonyítási vágyat, gátlástalanul át tudják magukat adni az élvezetnek.
Az élet minden területére igaz, hogy a kudarcok elbátortalanítanak, a tudásunk viszont magabiztossá tesz. Ez igaz a szerelmi életre is. A szexben szerzett tapasztalatok birtokában könnyebben kezdeményeznek a nők. A kielégítő, tartós szexuális kapcsolathoz a pár tagjainak nemcsak egymást, hanem saját magukat is ismerniük kell.
A kölcsönös bizalom garantálja, hogy minden problémát meg tudjanak beszélni szégyenérzet nélkül. A harmincas éveikben járó, hosszú ideje együtt élő pároknál problémát jelenthet, hogy a stresszes életmód miatt utolsó helyre szorítják a szexet. A megoldás az, ha a nő és a férfi törekszik arra, hogy legyenek olyan esték, amelyeket zavartalanul együtt tölthetnek.
Régen a ”bárhol, bármikor” varázsa uralkodott, most a tervezés és az előre ráhangolódás időszaka következik. Ideális esetben a tanulás folyamata sohasem szakad meg, mert a világ számtalan felfedeznivalót tartogat.
Sok múlik a partner szexuális kultúráján: Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológus szerint valóban igaz, hogy sok nő csak harminc- éves kora körül jön bele a szexbe, de ez nem szükségszerű, hiszen sokan már tizenévesen kielégítő szexuális kapcsolattal rendelkeznek. A férfiakhoz képest kétségkívül mutatkozik némi életkori lemaradás, mert a nők orgazmuskészsége nem alakul ki magától. Ha a kapcsolat szexuálisan kulturálatlan partnerekkel kezdődik, akkor ehhez időre van szükség.
A kiegyensúlyozott szexuális kapcsolat fenntartása leginkább a partnerek szexuális kulturáltságától és tudatos törekvésétől függ. Általánosságban igaz, hogy a szex iránti érdeklődés erősödése vagy lanyhulása többnyire nem az életkoron múlik, hanem elsősorban a partnerkapcsolat minőségén és a testi-lelki egészségen. A szexuális étvágyat a terhesség nem feltétlenül befolyásolja negatívan, a szülés körüli időszak is csak átmenetileg okozhat zavart.

Szólj hozzá