Szex,  Szex Dr

A beteges szexéhség – Erotománia

A hiperszexualitás, más néven erotománia vagy nimfománia nem más, mint egyfajta viselkedési zavar, kényszerbetegség. Olyan állapot, mikor valaki nem tud ellenállni egy belső kényszernek, annak ellenére, hogy az veszélyes lehet saját magára vagy másokra. Az erotománia esetében ez azt jelenti, hogy a normális körülmények között élvezetes aktus extrémitásba torkollik.
Bárminek is nevezzük, az erotománia valós probléma, mely komoly hatással van a mindennapi életre, s alááshatja az egészséget is. Megfelelő kezeléssel azonban a betegség gyógyítható, és egészséges szexuális életté alakítható.
Az erotománia, vagy hiperszexualitás tünetei, különbözőek lehetnek típusukban és komolyságukban, ám a legáltalánosabb tünetek a következők:
Túl sok szexuális partner, vagy túl nagyszámú párkapcsolat
Ismeretlenekkel vagy prostituáltakkal folytatott viszony
A szexuális partnerkapcsolat során az érzelmi elköteleződés hiánya
Telefon-szex vagy internetes szexuális szolgáltatások túlzott használata
Pornográf anyagok gyakori használata
Mazohista vagy szadista szexuális aktusban való részvétel
Túlzott maszturbálás
A megszállott szexualitásban szenvedő betegek az aktust általában valamilyen probléma előli menekülésként használják. Ilyen lehet a magányosság, depresszió, stressz. Az ilyen betegeket nem érdeklik az ezzel járó következmények, mint például a szexuális úton terjedő betegségek, vagy érzelmileg fontos partner elvesztése.
Az erotomán betegek látszólag ugyanolyan életet élnek, mint bárki más, házastársi vagy élettársi párkapcsolatban élnek, ám valójában nagyon nehéz számukra az érzelmi intimitás fenntartása. A szexuális aktustól várják önértékelésük növelését, de mivel az érzelmi beteljesülés elmarad, életüket üresnek érzik. A betegség egyaránt érint heteroszexuálisokat, homoszexuálisokat és biszexuálisokat is.
A betegség egyaránt érinti a nőket és férfiakat, bármely korosztályban, bár több férfibetegről tudunk, mint nőről. Pontosan nem tudni, hányan szenvednek ebben a betegségben, de becsült adatok szerint a felnőtt lakosság 3-6 %-át érinti az Egyesült Államokban. Szakemberek szerint egyéb pszichológiai betegségek megléte fokozza az erotománia kialakulásának esélyét, mint egészségtelen, elhárító mechanizmus. Ez azt jelenti, hogy ha valaki például gyermekkorában szexuális zaklatásnak volt kitéve, abnormális elhárító mechanizmusként vagy ilyen jellegű, abnormális, új attitűdöt alakít ki a szex iránt, vagy örök szégyenérzet gyötri. Nem véletlen, hogy a nimfomán betegek nagytöbbségéről a kezelések során kiderül, hogy korábban fizikailag vagy szexuálisan bántalmazva voltak.

Hasonló bejegyzések:
  • Nem undorodnak a szexéhes nők (50%)
  • Pornófilm a moziban (50%)
  • Szólj hozzá